Tåg i Bergslagens nyaste fordon ER1 på spårer intill ett vårgrönt fält.

Nu är Tåg i Bergslagens nya tåg i trafik

Sveriges modernaste tåg? I mars rullade äntligen de första nya tågen ut på Bergslagsspåren. Fräscht, stort och modernt för Tåg i Bergslagens resenärer.

Vilket lyft för resenärerna! Tåg i Bergslagens äldsta X14-tåg har ersatts med helt nya, moderna dubbeldäckare. I mars sattes de första av totalt sju beställda ER1-tåg i trafik på Bergslagspendeln mellan Västerås och Ludvika. Resterande tåg har levererats löpande under första halvåret, och i sommar har samtliga gamla X14-tåg ersatts. De nya tågen trafikerar till en början främst sträckan Ludvika-Västerås.

Tåg i Bergslagens nta tåg ER1. Stolsrader på våning ett.

Bekvämt och tillgänglighetsanpassat

Du som reser har fått avsevärt högre komfort och gott om plats. De nya tågen består av fyra vagnar med 333 sittplatser, plus 24 fällbara stolar. Salongerna är luftiga, entréerna har gott om utrymme och insteg i nivå med plattformen gör det enkelt att stiga på och av.

Tågen uppfyller helt de senaste kraven på tillgänglighet. Ombord borgar halkfria och ljuddämpande mattor och god luftkonditionering för hög komfort, och det är gott om bagageutrymme och fler cykelplatser ombord än tidigare.

Enkelt att arbeta ombord

Tåg i Bergslagens nya tåg är anpassade för pendlare. Det är enklare att arbeta ombord med bättre wifi, dubbla eluttag vid varje säte, ställbara bord och läslampor. På tågen finns även en allergivänlig avdelning, en lugn avdelning och en särskild avdelning för den som reser med djur.


Korta fakta Tåg i Bergslagens ER1

Sittplatser: 333 + 24
Våningar: 2
Vagnar:
Toaletter: 2st + 1st handikappanpassad
Wifi: ja
Servering: nej
Eluttag: 4st per stolspar
Avdelningar: Lugn, Allergivänlig, Res med djur
Tillverkare: Stadler i Schweiz 
Topphastighet: 200 km/h  
Tomvikt: 232 ton 


Se filmen

Förtydliganden kring förändringar i Tåg i Bergslagens trafik

Från och med den 10 december blir det en hel del tidtabellsförändringar i Tåg i Bergslagens trafiksystem. Syftet med förändringarna är att förbättra trafiken och erbjuda mer och bättre trafik på sträckor där flest resenärer reser. Det innebär tyvärr att det även blir försämringar för en del av våra resenärer.

Vilket fordon kommer jag att åka med?

Tåg i Bergslagen har två typer av fordon – Regina och ER1. Här kan du se vilka avgångar som körs med det nyaste fordonet ER1.

Flera nyheter när Tåg i Bergslagen framtidssäkrar trafiken

Mycket kommer att vara sig likt, men även en del nyheter väntar när VR Sverige AB blir ny operatör för Tåg i Bergslagen. Den 10 december är det dags.