Allt om resan
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att resa med oss. Både sådant som gäller före, under och efter resan.
Du kan filtrera informationen med hjälp av knapparna.
Vi har inte några särskilda allergiplatser ombord på våra tåg. Med hänsyn till personer med allergier finns däremot särskilda platser för sällskapsdjur som är markerade med dekaler på dörrarna.
För att resan ska bli bekväm och säker för alla finns det ett regler kring bagage. Personalen ombord kan, av arbetsmiljöskäl, tyvärr inte hjälpa dig att lyfta bagage vid av-/påstigning. Det är därför viktigt att du inte har med dig mer eller tyngre bagage än vad du själv med enkelhet klarar av att bära.
Grundregeln är att varje person får ta med sig högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm, maxvikt 20 kg) samt ett litet handbagage. Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, som till exempel en hopfällbar barnvagn, ett skidfodral, en golfbag eller ett musikinstrument.
I samband med att det sker förbättrings- och underhållsarbeten av järnvägen påverkas också tågtrafiken. Arbetet genomförs i första hand när så få resenärer som möjligt påverkas. Ibland behöver arbetet ske under längre perioder och då påverkas du som resenär i större grad.
På SJ.se finns alla planerade banarbeten i Tåg i Bergslagens område samlade, inklusive information om ersättningstrafik.
För att resa behöver du en biljett. Vanliga enkelbiljetter köper du enklast i SJ:s app eller på SJ.se. Det finns också andra typer av biljetter för pendling till exempel.
Vid en biljettkontroll har kontrollanten rätt att se om du reser med rätt biljett. Det är viktigt att du håller ordning på ditt kort eller din biljett under hela resan. Kontroller kan göras av representanter för länstrafikens bolag eller SJ.
Om du saknar rätt biljett så får du betala resans pris och dessutom en tilläggsavgift på 1000-1200 kronor, beroende på vem som gör kontrollen.
Den 9 februari 2022 togs restriktionerna kopplade till Covid-19 bort.
I tågen av modell Regina ser du tydligt eluttagen som sitter på väggen under hatthyllan med jämna melllanrum. Behöver du ett eluttag ska du välja en plats intill uttaget.
På tågen av modell X14 som till största del trafikerar sträckan Ludvika – Västerås finns inga eluttag.
Vårt mål är att du ska få en punktlig resa, men ibland lyckas det inte till hundra procent. Blir förseningen långvarig har du rätt till ersättning. Läs mer om villkor och ansök om ersättning där din resa är inköpt.
Vi erbjuder gratis wifi ombord på alla våra tåg.
När du använder vår tjänst för internet ombord får du inte bryta mot svensk lagstiftning och inte surfa på material som kan uppfattas som stötande för medresenärerna.
Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Sodexo städar tågen och tar då hand om kvarglömda saker. Saknar du något efter tågresan så ska du registrera dina kvarglömda saker hos Sodexo.
Tåg i Bergslagen trafikerar ett område som sträcker sig över Gävleborg, Västmanland, Dalarna och Örebro län. På linjekartan kan du se samtliga sträckor och stationer som vi trafikerar.
Tåg i Bergslagen arbetar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dig som pendlar i Örebro, Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Det finns flera olika alternativ på biljetter beroende på var och hur du behöver resa.
På våra tåg kan ingen platsbokning göras. Det finns heller ingen klasskillnad på platserna.
Först till kvarn
Att ta med cykeln (även elcykel) på Tåg i Bergslagens tåg är möjligt med vissa undantag. Antalet cykelplatser begränsade och dessa går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.
Antalet platser beror av fordonstyp.
- Regina: två cykelplatser vid ingången med rullstolslift.
- X14 (trafikerar Västerås–Ludvika): tre platser i ena änden bakom förarhytt.
Avgångar som saknar cykelplats
Avgång 8201 och tåg 8202 trafikeras med loktåg som saknar cykelplatser. På dessa avgångar gäller SJ bagageregler och det innebär att det är tillåtet att ta med cykel men cykeln måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska innan ombordstigning.
Sök din avgång på SJ.se
Se SJ:s bagageregler här.
När du reser får du utan avgift ta med dig två sällskapsdjur per biljett så länge de får plats på golvet vid din sittplats. Har du ett större sällskapsdjur eller om du vill ha större utrymme köper du en ungdomsbiljett (16 år) på sträckan. För mindre sällskapsdjur i bur, till exempel fågel, kanin och marsvin, räknas varje bur som ett sällskapsdjur.
Du sätter dig i den del där djur är tillåtna. Du hittar den genom markering utanpå dörrarna. Djur ska placeras på golvet och får inte vara uppe på sätet. Kom ihåg att det alltid är du som ansvarar för att ditt djur inte stör eller riskerar tryggheten ombord, varken för medresenärer eller personal.
Läs mer på SJ.se om vad som gäller för resor med sällskapsdjur
På de allra flesta av våra tåg finns en kiosk. Utbudet består av varma och kalla drycker, snacks och annan enklare förtäring.
När du söker din resa kan du se om det finns en servering. Använd Sök resa
Enklaste sättet att se avgångstider är att använda Sök resa på startsidan.
Behöver du en fullständig tidtabell för en viss sträcka som också kan sparas och skrivas ut så hittar du det här.
Vi vill att alla ska kunna resa med oss och känna sig välkomna ombord.
Ombord på tåget
Ombord på Tåg i Bergslagen finns tågvärdar som alltid finns till hands för att hjälpa till. Avgångar som trafikeras med Regina har lågt insteg vid en av de fyra dörrarna som är i perronghöjd och en invändig rullstolslift.
Avgångar som trafikeras med X14 (främst på sträckan Västerås–Fagersta–Ludvika) saknar lågt insteg men har istället en ramp som går att fällas ut vid behov. Alla våra fordon har toalett, särskilt utrymmen för rullstol, barnvagnar och cyklar, inre informationsskyltar samt automatiskt stationsutrop.
På stationen
Samtliga stationer har information i form av text och ljud. Digitala trafikinformationsskyltar och -tavlor visar bland annat information om kommande avgångar, ankomst och aktuell trafikinformation. Många av våra stationer har en uppvärmd väntsal och förvaltas i de flesta fall av Jernhusen eller via dotterbolaget Svenska Reseterminaler. Stationer som saknar uppvärmd väntsal har i nästan samtliga fall väderskydd.
Läs mer på dinsation.se
Ledsagning
För information om stationsledsagning, se stationsledsagning.se
På samtliga våra Regina-fordon finns en tyst avdelning. Den tysta avdelningen finns i ena änden av tåget (vagn A), närmast förarhytten. Det är den del som saknar rullstolslyft.
I den tysta avdelningen görs inga telefonsamtal, all elektronisk utrustning är satt i ljudlöst läge. Används hörlurar ska volymen vara låg för att inte störa övriga passagerare.

Välkommen till Tåg i Bergslagens nya webb
Användarvänligheten har stått i fokus när Tåg i Bergslagen nu lanserar en ny, modern hemsida.