Anpassningar på grund av Corona

Res tryggt under Corona-pandemin

Här har vi samlat tips och uppmaningar till dig som resenär och information om vad som gjorts för att minska risken för smittspridning. Tillsammans kan vi göra tågresan trygg!

Uppdaterat 2021-12-08

På Tåg i Bergslagens tåg ska det vara tryggt ombord både för dig som reser och personalen. Det gäller speciellt i samband med Corona-pandemin. SJ som ansvarar för vår tågtrafik arbetar kontinuerligt med att se till att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Allt för att säkerställa en säker resa för dig.

På denna sida har vi beskrivit hur du kan hjälpa oss att göra resan så trygg som möjligt men du kan läsa mer om vad du bör göra för att skydda dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens hemsida.


Riktlinjer och information

1. Res inte om du har symtom

Har du coronasymtom ska du ställa in eller skjuta upp din resa till dess du är frisk igen. Det är viktigt att du tänker på hur du kan ta dig hem utan att resa kollektivt ifall du skulle bli sjuk på ditt resmål.

Har du bokat en ombokningsbar eller återbetalningsbar biljett kan du själv enkelt boka om eller avboka resan på sj.se. Har du en ej ombokningsbar biljett och behöver ställa in pga sjukdom kan du få pengarna tillbaka mot uppvisande av läkarintyg.  Läs mer om omboknings- och återbetalningsregler för SJ-resor i deras köpvillkor.

2. Välj en ombokningsbar biljett

Vi rekommenderar att du väljer en flexibel biljett som ger dig möjlighet att boka om din resa om du har minsta coronasymtom. Kom ihåg att du måste avboka din resa innan avgång om du inte tänker resa, även om biljetten är ombokningsbar.

3. Munskydd vid resa

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som är vuxen och som inte kan undvika trängsel att bära munskydd när du reser kollektivt. Munskyddet bör bäras under hela resan, även när du befinner dig på perrongen och på stationen. Det är ditt eget ansvar att ha med dig och använda munskydd. Använda munskydd slängs i papperskorgar vid exempelvis stationen. 
Se Folkhälsomyndighetens information om hur du använder engångsmunskydd (pdf)

4. Hygien – tvätta händerna noga – ökade städrutiner

Kom ihåg att hålla god handhygien och att vid behov hosta/nys i armvecket. Försök att undvik att röra ögon, näsa och mun.

Våra tåg grundstädas en gång per dygn, vanligen på natten. Då görs en större rengöring av toaletter, säten, knappsatser, ledstänger, handtag, väggar och golv.

På merparten av tågen görs även lättare städning under dagtid, i samband med att tågen vänder vid sina slutdestinationer. Vändstädningen innefattar bl a borttagning av skräp och städning av toaletterna.

Som en utökad åtgärd torkar vi även av utsatta ytor så som ledstänger, handtag och knappsatser. De rengöringsmedel som används vid grund- och vändstädning är fettlösande och har effekt på virus så som covid-19.

5. Håll avstånd och visa hänsyn

Alla platser på våra tåg är obokade. Du kan sätta dig på valfri plats och det gör det lättare att hålla avstånd. Visa hänsyn till andra passagerare och personal genom att inte röra dig mer än nödvändigt i tåget och undvik köbildning till toaletter.

6. Lyssna till tågvärdens anvisningar

Tågvärden ansvarar för säkerheten ombord. Om hen kommer med uppmaning behöver du följa den.


Läs mer om Corona-viruset

Du hittar mer information om Corona-viruset (Covid-19) på dessa sidor:

folkhalsomyndigheten.se
krisinformation.se
who.int


Inställda tåg drabbar resenärerna hårt

SJ:s nya planeringssystem har blivit en katastrof för tågtrafiken i Bergslagen, med mängder av inställda avgångar. Trots att Tåg i Bergslagen nu ser vissa förbättringar så kan SJ fortfarande inte lova när problemen är över.

Inställda avgångar – håll extra koll på din avgång

Vår operatör SJ tvingas fortfarande ställa in avgångar på grund personalbrist som uppstår när SJ:s nya planeringssystem inte fungerar.

Klart med nya tåg till Tåg i Bergslagen

Tåg i Bergslagen har köpt in sju nya moderna tåg. För resenärerna innebär det ett rejält lyft; det kommer att bli gott om plats och bättre komfort ombord.